Alles onder controle

Sommige mensen willen bewust de controle houden over hun omgeving, over anderen en over hun eigen doen en laten. Nog meer mensen doen dit onbewust. Dit kan je weerhouden om te gaan voor dát wat je graag wilt. Immers, daarvoor zul je nieuwe stappen moeten maken op een weg die niet 100% bekend en dus zeker is, want daarvoor is het tenslotte en nieuwe weg. En als er één ding is waar je geen controle over kunt houden dan is het wel ‘zekerheid’.

Nu kun je het omgaan met onzekerheid, verandering en vernieuwing kun je wél leren, door dit gecontroleerd te oefenen. Bijvoorbeeld door je eigen lichaamssensaties, emoties, reflexmatig gedrag te observeren tijdens een begeleide geblinddoekte tekenmeditatie.

Zoals de vrouw die tijdens een sessie deze tekening creëert. Als thema voor de ervaringsoefening kiest ze ‘het bevrijden van zichzelf’. Ik vind het dapper, want een blinddoek dragen is op zich al een grote stap in het loslaten van controle. Maar ze voelt zich veilig in de sessie en dan kan er veel moois ontstaan. Waar ze in het begin geblinddoekt de neiging heeft om symbolen te tekenen, komen haar handbewegingen nog voort uit haar denken en de focus op een ‘bedacht’ eindresultaat. Niet bewust maar wel onbewust. Op een gegeven moment begint ze te vertrouwen op het proces van het tekenen zelf. Ze kan haar overtuigingen (“Ik kan immers niet tekenen!”) loslaten en heeft er geen oordeel meer over. Er ontstaan meer en meer volle, organische bewegingen, waarbij ze nog steeds geblinddoekt (toevallig?) een rood en een donkerblauw krijtje heeft gepakt, zo zal later blijken. De krijtjes nodigen haar handen uit om bewegingen te maken. Het krijtje leidt, de hand volgt.

Na afloop van de begeleide tekenmeditatie spreken we over wat het met haar heeft gedaan en hoe ze de vrijheid in haar lijf heeft kunnen ervaren. Ze vertelt wat ze in de tekening ziet en hoe dit haar bevestigt in dat ze op de goede weg is. Haar stem, ademhaling en hele voorkomen is rustiger, stabieler en  straalt vastberadenheid en zekerheid uit. Ze kan de vrijheid vasthouden. Er ontstaat meer zekerheid als je ervaart dat je kennelijk kunt omgaan met onzekerheid. We praten nog wat na, en ik vertel iets over mijn tekening, want terwijl ik meditatie begeleid, teken ik zelf graag mee met mijn ogen dicht.

Sommige mensen zullen de tekening bekijken en zeggen: “Dat kan een kind van drie ook.” Dan zou ik de persoon aankijken, zwijgen en vriendelijk lachen. Of misschien zou ik toch iets zeggen: “Gelukkig kan een kind van drie dit ook! Maar kan jij dit ook nog?”

 

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2½ uur, dagdeel: 3½-4 uur, dag (volledig verzorgd)

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse workshops en trainingen in Zurich. Dit doe ik ook voor organisaties; in Zurich of in-company.

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een Zoom-link log je op het afgesproken moment in voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2021-09-08

Nieuw: Weekendworkshop Gehechtheid, afhankelijkheid, autonomie en relaties (18+19 dec)

Herken je hechtingsstijl(en), ontdek hoe ze je relatie/leven sturen en krijg tools voor een betere relatie met jezelf en anderen.

Geplaatst op 2021-08-25

De lat: er overheen of er aan onderdoor...

Wie continu de lat (te) hoog legt, gaat er vroeg of laat aan onderdoor

Geplaatst op 2021-02-04

Zachter naar jezelf - Tweedaagse workshop over Internal Family Systems (IFS)

Workshop waarbij je vanuit compassie, nieuwsgierigheid en creativiteit contact maakt met je beschermers en gekwetste delen...