Dit is niet wat je denkt dat het is...

Herken je dit soort krabbels? Vast wel. Als kinderen figuratief beginnen te tekenen en een mens uitbeelden, zie je meestal eerst deze fase: een min of meer ronde vorm met hierin ogen, een mond (soms een neus) en aan de zijkanten twee (soms vier) strepen die benen en armen representeren.

We noemen het kopvoeters. En dat woord klopt van geen kanten. Door het kopvoeter te noemen, gaan we er meteen van uit dat het kind een hoofd (kop) heeft getekend. Die aanname zegt alles over hoe wij ons hoofd belangrijker vinden dan ons lichaam. Terwijl een jong kind nog volop reageert vanuit het lichaam. En bovendien nog niets weet van rationele concepten zoals ‘hoofd’ en ‘lichaam’.

Een samenleving waarin economische groei en kennis heilig zijn, word je geacht een kopvoeter te zijn. Het devies is: leer te leven vanuit je bovenkamer. Hoe hoger je opleiding hoe beter… de beste versie van jezelf moeten worden… morgen nog meer presteren dan vandaag… zichtbaar zijn en zichtbaar blijven...

Vroeg of laat haken we af. Of gooien we het roer om, gedwongen door een ongezonde wake-up call. Het resultaat van te lang voorbijgaan aan ons eigen ritme, ons eigen tempo en onze behoefte aan pau-ze. Ons lijf gaf ons al die tijd genoeg seintjes, maar ja, koppig als kopvoeters zijn, negeerden we ze of pikten we ze niet eens op.

Even terug naar de tekening.  Wat doet het met je als je dit geen kopvoeter noemt, maar een lijfvoeter? Dat komt toch veel meer in de richting. Lichaamswijsheid, uitgedrukt voorbij woorden. De wijsheid waarmee baby’s geboren worden en blindelings op moeten varen. En waarmee wij op een praktische manier weer in contact kunnen komen: met beide benen op de grond zonder dat we ons hoofd hoeven te verliezen.

Daarover gaat het bij Sessies aan Zee op 2 december in De pre-verbale wereld van baby’s. Het gaat dus over baby’s maar ook over ons. Want die baby zit nog steeds in ons, in de vorm van het impliciete (lichaams- en emotionele) geheugen en heeft ons veel te vertellen. Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor de dag van 2 december. Aanmelden kan hier of stuur me een pb.

 

Agenda Sessies aan Zee

Agenda Sessies aan Zee

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2½ uur, dagdeel: 3½-4 uur, dag (volledig verzorgd)

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse workshops en trainingen in Zurich. Dit doe ik ook voor organisaties; in Zurich of in-company.

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een Zoom-link log je op het afgesproken moment in voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2024-03-07

Wat ervaar jij in oogcontact?

Welke vorm van oogcontact vind je prettig, wat kalmeert je en wat maakt je nerveus... Het vertelt je gehechtheidsgeschiedenis.

Geplaatst op 2022-10-03

Traumapreventie bij baby's en kindjes

Een verrassende kijk op de start van het babyleven en het bevorderen van veilige hechting

Geplaatst op 2021-02-04

Weekendworkshop Zachter naar jezelf - aan de slag met Internal Family Systems (16 + 17 maart '24)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.