Een verhaal over IFS en een achtjarig jongetje dat Klaas heet.

“Buurvrouw, uw zoontje is alle krokusjes aan het vertrappen.” Verwijtende woorden uit de telefoonhoorn in mijn moeders hand. Haar zoontje? Die altijd zo braaf is? Zo makkelijk, zo stil?

Dit is een verhaal over IFS en een achtjarig jongetje dat Klaas heet.

Ik was een jaar of acht en heb me destijds diep geschaamd. Zo was ik niet, werd me duidelijk gemaakt.
 
Toch had ik geen spijt. Wat ik had gedaan was fout maar klopte wel. Een reactie uit onmacht op iets wat niet oké voelde thuis. Krokusjes in andere tuinen hoefden zich geen zorgen te maken.
 
Dat me niet werd gevraagd wat eraan scheelde, voelde meer als een straf dan de straf die ik kreeg. Zo ging dat thuis. Echt praten deden we niet. De mantel der beknellende liefde zat ons als gegoten. (Dit is overigens geen beklag over mijn ouders of jeugd.)
 
In Klaas waren ondertussen diverse beschermers actief. Geboren uit imprints die als traumatisch waren ervaren en verzameld in diepe lades van het impliciete (lichaams-)geheugen.
 
Mijn favoriete beschermer was degene die mij kon laten verdwijnen en meevoeren naar een veilige, oneindige ruimte. Ik vluchtte vaak en graag in letters, woorden, verhalen, tekeningen.
 
Soms werd deze manager geprezen om z’n creatieve uiting. Wie écht keek, zag niet zelden een functionele (en tot op zekere hoogte geaccepteerde) vorm van dissociatie.
 
Mijn firefighter liet zich zelden zien en áls hij dat deed, maakte hij zich niet geliefd. Maar firefighters zijn daar tegen bestand. Hij sliep met één oog open, wetende dat Klaas’ antennes continu veel oppikten, zeker zijn gewonde delen. Ook triggers.
 
Zo kwam het dat in een achtertuin in Heerenveen in de 70-er jaren een veenbrand die al tijden woedde, opeens bovengronds kwam. Toevallig precies daar waar ook krokusjes groeiden.
 
De hitte van de exiles deed het traliewerk waarachter ze waren weggestopt smelten. In vlammen vonden ze hun weg naar buiten. Voordat de firefighter het sein ‘brandmeester’ wilde geven, moest eerst alle binnengehouden energie verbruikt. Een jochie van acht…
 
Laatst was ik in de supermarkt en als je er op let (niet doen!) zie je best vaak hoe bij zeer jonge kinderen ter plekke beschermers kunnen ontstaan of zelfs al in functie zijn.
 
Krijsende beschermertjes in een winkelwagentje; draakjes die diep van binnen gewoon vastgehouden willen worden.
 
Of beschermers vermomd als onbeweeglijke muurbloempjes, verlangend naar wat extra druppels aandachtswater om in hun volle natuur te kunnen bloeien.
 
Een deel in mij wil dan zo’n kleintje reguleren. Wat ik niet doe. Het is een oefening in non-reactiviteit voor sommige van mijn beschermers.
 
Dat lukt omdat ik in mijn werk bijdraag op een manier die mij beter past. Via Sessies aan Zee draag ik uit en leef ik voor wat baby’s en kindjes willen. En… wat jonge gekwetste delen in ons, grote mensenkinderen, nog steeds nodig hebben. De dag over de pre-verbale wereld van baby's is daar een goed voorbeeld van. En de weekendworkshop over gehechtheid natuurlijk. Om stukje bij beetje te kunnen helen. Om, als de tijd daar is, het cadeautje in het trauma te kunnen uitpakken.

Agenda Sessies aan Zee

Agenda Sessies aan Zee

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2½ uur, dagdeel: 3½-4 uur, dag (volledig verzorgd)

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse workshops en trainingen in Zurich. Dit doe ik ook voor organisaties; in Zurich of in-company.

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een Zoom-link log je op het afgesproken moment in voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2024-05-24

Gratis webinars bij Sessies aan Zee (19 juni 2024; 28 augustus 2024)

Een toegankelijke manier om kennis te maken met diverse theorieën en (gecombineerde) methodieken voor (trauma)heling.

Geplaatst op 2024-05-24

Eendaagse info-workshop Gehechtheid en hechtingsstijlen (20 sept 2024)

Deze is info-workshop is de eendaagse versie van de weekendworkshop 'Gehechtheid, afhankelijkheid, autonomie en relaties'.

Geplaatst op 2021-02-04

Weekendworkshop Zachter naar jezelf - aan de slag met Internal Family Systems 21 + 22 september '24)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.