Ik ben je partner, niet je moeder

Dag moeder!

Kun je ooit loskomen van de afhankelijke band met je vader of moeder? Kan deze belemmerende loyaliteit transformeren tot iets waarin inter-afhankelijkheid en autonomie een gezonde dans met elkaar aangaan? Zodat je je vrij kunt bewegen in je (partner)relatie? Laatst zag ik in een een-op-een-sessie weer het bewijs dat dit mogelijk is.

Een man en vrouw van rond de 70 komen bij mij. Ze hebben elkaar op latere leeftijd leren kennen en sinds een aantal jaren vormen ze een stel. Dat gaat goed totdat ieders diepere beleving van intimiteit gaandeweg meer emotionele en fysieke afstand creëert.

Door zijn gehechtheidsgeschiedenis heeft hij nooit goed kunnen leren waar grenzen liggen. Hij raakt snel verloren in de ander. Zij is daar juist supergevoelig voor. (“Ik wil je partner zijn, niet je moeder…”) In mentaal opzicht kan hij zijn eigen en andermans grenzen wel beredeneren maar om dit fysiek te ervaren, lijkt onmogelijk. Lijkt…

We doen enkele lichaamsgerichte oefeningen, waarbij ik eerst aanklop bij zijn veilige ‘hoofdkwartier’ om zijn mentale beschermers gerust te stellen door hun taal te spreken: ik vraag de man telkens percentages te noemen (cijfers liegen niet!) aan de mate waarin hij in de oefening bij zichzelf denkt te zijn en bij zijn partner.

Het blijkt nog een hele uitdaging, maar de beschermers in het hoofdkwartier hebben zich inmiddels zichtbaar ontspannen. Elke keer checken we bij ‘de controlegroep’: ik vraag de vrouw hoe zij op dat moment de verbinding ervaart. We variëren op de oefening en ik stap zelf in een demo zodat de man kan zien en ervaren wat het effect is van het variëren in aandacht en intentie.

Er lijkt iets te veranderen in de energie van de man. De controlegroep beaamt dit, ze voelt meer ruimte. We doen het nog één keer en niet vaker. Lichaamskwartjes hebben hun tijd nodig om op de juiste plek te vallen. Dat blijkt ook als de man de volgende maand bij me komt en vertelt hoe ze beiden meer ontspannen hun intimiteit beleven.

Dag moeder. Welkom partner.

Agenda Sessies aan Zee

Agenda Sessies aan Zee

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2½ uur, dagdeel: 3½-4 uur, dag (volledig verzorgd)

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse workshops en trainingen in Zurich. Dit doe ik ook voor organisaties; in Zurich of in-company.

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een Zoom-link log je op het afgesproken moment in voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2024-03-07

Wat ervaar jij in oogcontact?

Welke vorm van oogcontact vind je prettig, wat kalmeert je en wat maakt je nerveus... Het vertelt je gehechtheidsgeschiedenis.

Geplaatst op 2022-10-03

Traumapreventie bij baby's en kindjes

Een verrassende kijk op de start van het babyleven en het bevorderen van veilige hechting

Geplaatst op 2021-02-04

Weekendworkshop Zachter naar jezelf - aan de slag met Internal Family Systems (16 + 17 maart '24)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.