Psycho Killer - qu'est-ce que c'est?

“Je bent erg rationeel Klaas, er zijn weinig gevoelens bij je te bekennen.’ Deze opmerking van een docent psychologie, inmiddels zo’n 40 jaar geleden, staat me nog helder voor de geest. Niet dat ik er wakker van lig, maar laatst kwam dit opeens bij me boven. Net als dat gevoel van destijds: ik snapte voor geen meter waarom hij dat zei, voor mijn gevoel klopte er niets van.

“Mooie toespraak hoor, ik hoor nog dezelfde gevoelige jongen als de Klaas uit de brugklas waar ik les aan gaf.” Woorden van een docent Nederlands die ik twee maanden geleden voor het eerst in meer dan 40 jaren weer zag op een uitvaart waar ik enkele woorden sprak.

De reactie van deze man bracht kennelijk de woorden van die psychologiedocent bij me naar boven. Twee totaal verschillende typeringen van dezelfde Klaas. Ja, natuurlijk blijven het subjectieve oordelen van twee verschillende personen die ook elk hun rugzakje dragen. Maar wel twee uitersten.

Beide zetten me wel aan het denken. Vanuit IFS en lichaamswerk kan ik het plaatsen. Bij eerstgenoemde docent voelde ik me absoluut niet op m’n gemak. De man was best aardig, niet mijn type, maar iets in hem voelde voor mij onveilig. Onecht. Hij doceerde in mijn beleving vanachter een masker, waardoor mijn zintuigen tegengestelde signalen oppikten.

En als je je op je 18e niet veilig voelt, dan weten je beschermers daar inmiddels al een aantal jaren raad mee. In het geval van de psychologiedocent bleven mijn gevoelens klaarblijkelijk veilig opgeborgen in een onbewuste, onbenaderbare vesting; standje auto-pilot met de hand continu aan de dissociatieknop. Psycho Killer… qu'est-ce que c'est? Fa-fa-fa-fa… Better run run run away. Fa fa fa freeze in mijn geval.

innenin mij gebeurde er echter altijd van alles. Ik pikte non-stop meer op dan me lief was, en was oprecht verbaasd dat deze man mij niet werkelijk zag; niet verder keek dan mijn auto-pilot. De docent Nederlands gaf zichzelf helemaal in de lessen, iets wat bij mij als kersverse brugpieper veilig voelde. What you see and feel is what you get. Dus hadden mijn beschermers in deze lessen een uurtje vrij.

Eerst de relatie, dan de prestatie. Een mooi zinnetje dat je vaker tegenkomt in het onderwijs. En het is zo waar! Leren zonder je veilig te voelen is onmogelijk. Al die beschermers hebben wel wat anders aan hun hoofd!

 

 

 

Agenda Sessies aan Zee

Agenda Sessies aan Zee

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2½ uur, dagdeel: 3½-4 uur, dag (volledig verzorgd)

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse workshops en trainingen in Zurich. Dit doe ik ook voor organisaties; in Zurich of in-company.

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een Zoom-link log je op het afgesproken moment in voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2024-03-07

Wat ervaar jij in oogcontact?

Welke vorm van oogcontact vind je prettig, wat kalmeert je en wat maakt je nerveus... Het vertelt je gehechtheidsgeschiedenis.

Geplaatst op 2022-10-03

Traumapreventie bij baby's en kindjes

Een verrassende kijk op de start van het babyleven en het bevorderen van veilige hechting

Geplaatst op 2021-02-04

Weekendworkshop Zachter naar jezelf - aan de slag met Internal Family Systems (16 + 17 maart '24)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.