Traumapreventie bij baby's en kindjes (vr 10 nov '23)

Vrijdag 10 november zit vol. De eerstvolgende mogelijkheid om deel te nemen aan deze informatieve workshop is op vrijdag 12 januari 2024. Je kunt je hier opgeven. Recencies lezen? Scroll naar beneden.

Deze dag had eerst als titel De pre-verbale wereld van baby's en hoewel deze woorden de lading goed dekken, vertellen ze het mogelijk onvoldoende wat het doel is van deze informatieve wopkshop: het zoveel mogelijk voorkomen van traumatische ervaringen bij de allerkleinsten. Vandaar de nieuwe titel: Traumapreventie bij baby's en kindjes.

In de workshop maak je op een hele andere manier dan je mogelijk kent, kennis met de start van het babyleven, van pasgeborenen tot ongeveer het tweede levensjaar. Je gaat het verband herkennen tussen hun pre-verbale communicatie, lichaamssensaties, lichaamssignalen, de ontwikkeling van hersenfuncties en hun sociale vaardigheden en contactbehoeften. En, minstens zo belangrijk: hoe de mate van afstemming van de primaire verzorgers (doorgaans de ouders) van invloed is op het welbevinden en de veilige hechting van deze nog volledig van ons afhankelijke kindjes.

Een dag over de biologische, fysiologische, emotionele en sociale behoeften van baby’s en kleine kindjes in het proces van hun ontwikkeling. Een dag over regulatie, co-regulatie, connectie beyond words, grenzen, weerstand en meer. Iets wat overigens ook nog steeds geldt en zeer bruikbaar is voor het helen van prille traumatische ervaringen in onszelf.

Er bestaan veel misverstanden over wat trauma is. En daarmee dus ook over traumapreventie. Een trauma is niet de gebeurtenis, maar de levende lichaamsherinnering aan het niet zelfstandig hebben kunnen verwerken van deze gebeurtenis.

Wanneer je begrijpt dat pasgeborenen, baby’s en kindjes ons nodig hebben om indrukken en gebeurtenissen te reguleren en te verwerken, dan begrijp je ook hoe makkelijk een gebeurtenis traumatische gevolgen kan hebben, als de afstemming van de verzorger op de behoefte van de baby onzorgvuldig is of ontbreekt.

Door kennis van pre-verbale communicatie en oog voor alle fysieke signalen die deze allerkleinsten eigenlijk continu communiceren, kun je beter afstemmen op hetgeen zij aangeven dat ze in bepaalde situaties nodig hebben. Eerdere deelnemers vinden dit een onmisbare workshop als je met deze doelgroep werkt, maar zeker ook als je zelf een baby hebt of gaat krijgen, of als je opa/oma bent. En als opa van mijn kleindochter vind ik ook. (En had ik dit graag willen weten toen ik vader werd.)

Maar er is nog iets… Deze dag wordt extra waardevol als je je realiseert dat de foetus en de baby die we zelf waren nog steeds als lichaamservaringen en emotionele ervaringen in ons zijn opgeslagen. En van waaruit we primair nog reageren. Meer hierover weten en ervaren, betekent dus ook meer weten over jezelf en meer begrijpen hoe jouw hechtingsgeschiedenis aanwezig is in je doen en laten in je verleden, heden en misschien ook toekomst.

Op de dag is extra aandacht voor het autonome zenuwstelsel (AZS) van baby's. De staat van het AZS is namelijk van grote invloed op hun gevoel van veiligheid en hechting. Zorgvuldige afstemming van jou op de allerkleinsten creëert de werkelijke ontmoeting in het contact, bevordert hun welzijn en laat hun levensenergie meer stromen. Je gaat je gevoel voor communicatie door de allerkleinsten op een waardevolle manier aanscherpen en verrijken. Of, zoals een deelnemer ooit zei: "Met deze kennis voorkom ik dat ik het met de beste bedoelingen soms toch net verkeerd zou doen!".

De theorie wordt afgewisseld met oefeningen die we nabespreken. De eerstvolgende workshop is op vrijdag 12 januari 2024 en duurt van 10.00u tot 17.00 uur. De prijs is 180 euro*. Dit is een all-in prijs: inclusief koffie, thee, water, fruit, noten, eigen baksels, lunch met zelfgemaakte soep of een lekkere salade.

Je kunt je hier aanmelden. Eerst meer weten? Neem gerust even contact met me op.

* voor particulier is het bedrag inclusief btw; voor zakelijk is het bedrag exclusief btw.

Enkele recensies over deze informatieve workshop:

"Met veel plezier en interesse de workshop gevolgd. Klaas geeft een inkijkje in de belevingswereld van pasgeborenen, babies en peuters en hoe zij de wereld en communicatie daarmee ervaren. Ontzettend leerzaam, omdat je als volwassene niet (meer) bewust bent van de grote verschillen. Klaas giet dit alles met persoonlijke anekdotes, ervaring en oefeningen in een tastbare vorm, met oog voor iedere deelnemer als individu. De setting bij Klaas aan de Waddenzee is comfortabel en geheel verzorgd. Een absolute aanrader voor alle (aanstaande) ouders, grootouders en iedereen die baby’s om zich heen een zo goed mogelijke start wenst! Nogmaals hartelijk dank Klaas! En wellicht tot ziens bij een van jouw volgende workshops." Rosalie Z.

Ik stapte in mijn auto voor een bijzonder reis vanaf Amsterdam naar Friesland. Ik werd warm ontvangen, locatie is heel mooi met natuur (dijk, zee, vogels die vliegen en fluiten en een zon die lekker scheen). Als je even buiten was kon je daarna weer lekker naar binnen waar het warm was en mag zitten met een kussentje of op een stoel of bank als je dat prettig vindt. Klaas is een sympathieke man die het doet vanuit zijn hart en dat merkte ik heel goed. Het had een "huiselijk sfeer". Een heerlijke lunch werd er bereid en dat vond ik oprecht fijn want ik moest even op mijn centen letten. Het was het waard! Contact met Klaas is ook fijn en snel. Ik heb nieuwe inzichten gekregen en verheldering, het is natuurlijk persoonlijk en gelukkig kreeg ieder een kans om zijn of haar verhaal te delen ook (geen grote groep dat vond zelf wel prettig).  Ik kreeg vooral een AHA momentje toen Klaas het over grenzen had. Ik had eerst een negatief beeld erover. Eigenlijk is het een mooi mechanisme, als je "grenzen” hebt en aanvoelt wat je nodig hebt en wilt kan je dat ook makkelijk kenbaar maken aan de ander. Voelen wat jij op dat moment nodig hebt en dat is zo belangrijk. Doe je de dingen voor de ander om hem haar tevreden te houden of doet het voor jezelf. Dat deed wat met mij want dat heeft ook met opvoeding te maken. Als je nu bewust er mee bezig kan zijn ben een goed voorbeeld voor je kind(eren). Net als een kind dat van alles aan het ontdekken is en daarbij grenzen tegenkomt mogen wij dat ook doen als volwassenen, met gezonde liefdevolle grenzen. Zodra ik dit teruglees, dan ben ik weer verder in mijn leven en kan ik hier weer met een grote glimlach naar kijken. He he! Dit was echt zo een fijne workshop voor als je zwanger bent of met baby's/kinderen te maken hebt, met werk bijvoorbeeld. Of plannen hebt om BEWUST authentieke ziel(en) op de wereld te brengen. Bedankt Klaas! Ik hoop voor je dat je droom uitkomt. Bedankt dat jij mij hebt geholpen met de tools, voor mijn volgende bestemming in mijn leven! Kelly A.

Als aanstaande opa en oma hebben wij deelgenomen aan de workshop ‘de pre-verbale wereld van baby’s’. Klaas geeft op een heldere, aansprekende, humoristische en herkenbare manier inzicht in deze wereld van pasgeborenen en peuters. Iedereen, jong en ouder herkent de verhalen. Daarna ben je je (weer) meer bewust van de grote verschillen tussen de wereld van baby’s en jouw wereld als volwassene. Klaas geeft je ook praktische handvatten en do’s en dont’s. Een aanrader als je houdt van een ‘goed gesprek’ met baby’s. En uiteraard was de locatie en de verzorging van de inwendige mens goed voor elkaar. Hartelijk dank Klaas! Groetjes van Freek en Annemarie. Annemarie Z. en Freek Z.

 

Geen recensie van mezelf natuurlijk. Wel wat woorden over hoe ik als opa met mijn kennis en ervaring nu veel meer opmerk bij mijn kleindochter op wie ik wekelijks pas sinds ze drie maanden was. Waar ik ruwweg 30 jaar geleden bij mijn eigen dochters denk ik veel meer in de ‘doe-modus’ stond, ben ik nu meer in de ‘zijn-modus’. En zie ik wat er daardoor meer kan ontstaan in het contact met een baby’tje. Door vooral te ‘zijn’ en niet te ‘doen’ ontstaat rust in de afgestemde aanwezigheid en benadering en daardoor meer initiatief van de kleine in het interpersoonlijke contact. De baby of het kindje krijgt alle ruimte om in geborgenheid zichzelf te mogen zijn, van daaruit iets te mogen starten waarop ondersteunend en stimulerend wordt gereageerd. Vandaar deze workshop. Ik gun elke baby, elk kindje en elke ouder/verzorger deze verbinding. Klaas

Agenda Sessies aan Zee

Agenda Sessies aan Zee

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2½ uur, dagdeel: 3½-4 uur, dag (volledig verzorgd)

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse workshops en trainingen in Zurich. Dit doe ik ook voor organisaties; in Zurich of in-company.

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een Zoom-link log je op het afgesproken moment in voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2021-02-04

Weekendworkshop Zachter naar jezelf - aan de slag met Internal Family Systems (14 + 15 okt '23 | 9 + 10 dec '23)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.

Geplaatst op 2021-09-08

Weekendworkshop Gehechtheid, afhankelijkheid, autonomie en relaties (25 + 26 nov '23)

Herken je hechtingsstijl(en), ontdek hoe ze je relatie/leven sturen en krijg tools voor een betere relatie met jezelf en anderen.

Geplaatst op 2022-10-03

Traumapreventie bij baby's en kindjes (vr 10 nov '23)

Een verrassende kijk op de start van het babyleven en het bevorderen van veilige hechting