Vrienden worden met je schaduw

Eigenlijk grappig, nu ik het zo bedenk: op de sociale media overheersen doorgaans succesverhalen uit het leven van mensen waarmee we op deze platforms bevriend zijn. Dat beseffen we ons natuurlijk wel. Net zoals we maar al te goed weten dat deze levens ook een andere kant hebben. De kant waar bijvoorbeeld verdriet, pijn, mislukking, twijfel, verslaving of andere gedragingen huizen die niet door de sociaal-wenselijke beugel kunnen.

We zetten een deel van ons in het licht, want als je doet wat de kudde doet waarin je leeft, geeft je dat (on)bewust een gevoel van veiligheid. En dus verbannen we het donkere deel naar het rijk der schaduwen. The dark side of the moon… Delen die in de schaduw leven, schermen we af. Terwijl deze schaduwdelen, ooit ontstaan uit overleving, juist andere delen van onszelf trachten te beschermen. Dat de actie van de schaduwdelen in de praktijk ‘collateral damage’ met zich meebrengt, doet niets aan af aan de in wezen liefdevolle intentie van deze delen.

Het is een paradox die zichzelf in stand houdt. Naast dat dit bedekken van de donkere kant energie vreet en we ons niet volledig kunnen verbinden met onszelf, gaat dit vroeg of laat ten koste van de gezondheid en vaak ook van degenen die ons lief zijn. En toch: het lijkt alsof we niet anders kunnen. Dat komt omdat de schaduwdelen blijven doen wat ze doen, omdat ze niet anders kennen.

Maar… wel kunnen. Want het mooie van deze paradox is, dat een schaduw kan verdwijnen als we er vriendschap mee sluiten. Als ze zich gezien en gehoord voelen door onszelf, ons vertrouwen en vervolgens beseffen dat ‘ooit’ is geweest en het ‘nu’ anders is, dan zijn ze bereid hun (vaak jarenlange) zware taak op te geven.

Deze delen worden dan ontdaan van hun schaduw, in ons geïntegreerd en de natuurlijke kwaliteiten van deze delen kunnen we inzetten om te leven in plaats van te overleven. Plezier, speelsheid, humor, creativiteit, bewegen... Want kijk je zonder enig oordeel naar je donkere delen, dan ontdek je in die delen ook een andere kant.

Hoe is met met jouw schaduwkanten? Ken je ze? En zo niet, wil je ze leren kennen? Wat voel je er ten opzichte van? Heb je er een oordeel over? Mocht je de andere kant van jouw schaduwen nog niet zien en jezelf wel van je schaduwen verlossen, dan weet je me te vinden. Ik zie het licht van liefde in elke schaduw.

 

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Je kunt kiezen uit vier sessies: - enkele sessie: 1 à 1¼ uur - dubbele sessie: 2 à 2½ uur - dagdeel: 3½ uur - volle dag...

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Voor een sessie via Zoom krijg je tijdig een link waarmee je op de afgesproken dag en het tijdstip inlogt op Zoom. Ben je...

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een space & time sessie is een coaching-sessie op afstand, op een vooraf afgesproken moment, zonder dat we rechtstreeks met...

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

In Nederland, België en Duitsland geef ik via organizers samen met mijn partner Andrea Wandel diverse trainingen.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

In het kort? Een einde maken aan de strijd tussen hoofd, lijf, hart en ziel. Symptomen zoals stress, overbelast, burn-out, energielek, hoofdpijn, pijnlijke rug of schouders, continue spanning, futloosheid, blokkades of gevangen voelen, piekeren, keuzestress, onderdrukte verlangens, schaamte, te hoge verwachtingen, weerstand, chaos in je kop, relatieproblemen, (faal)angst staan zelden los van elkaar.

Lees meer
Geplaatst op 2020-10-16

Heb je een laatste zetje nodig? Pay as you feel

Elke week 1 p.a.y.f.-sessie in november: neem een sessie en bepaal daarna je zelf wat je wilt betalen. Meld je aan. Vol = vol.

Geplaatst op 2020-10-05

Vrienden worden met je schaduw

Wat is de reden dat we bepaalde delen van onszelf laten zien en andere delen liever wegstoppen...

Geplaatst op 2020-09-05

Healing Your Origin via Zoom 24+25 oktober 2020

UPDATE: VOL. Een ontmoeting voor transformatie door wijsheid en verbinding in een veld voorbij ruimte.