Vrienden worden met je schaduw

Eigenlijk grappig, nu ik het zo bedenk: op de sociale media overheersen doorgaans succesverhalen uit het leven van mensen waarmee we op deze platforms bevriend zijn. Dat beseffen we ons natuurlijk wel. Net zoals we maar al te goed weten dat deze levens ook een andere kant hebben. De kant waar bijvoorbeeld verdriet, pijn, mislukking, twijfel, verslaving of andere gedragingen huizen die niet door de sociaal-wenselijke beugel kunnen.

We zetten een deel van ons in het licht, want als je doet wat de kudde doet waarin je leeft, geeft je dat (on)bewust een gevoel van veiligheid. En dus verbannen we het donkere deel naar het rijk der schaduwen. The dark side of the moon… Delen die in de schaduw leven, schermen we af. Terwijl deze schaduwdelen, ooit ontstaan uit overleving, juist andere delen van onszelf trachten te beschermen. Dat de actie van de schaduwdelen in de praktijk ‘collateral damage’ met zich meebrengt, doet niets aan af aan de in wezen liefdevolle intentie van deze delen.

Het is een paradox die zichzelf in stand houdt. Naast dat dit bedekken van de donkere kant energie vreet en we ons niet volledig kunnen verbinden met onszelf, gaat dit vroeg of laat ten koste van de gezondheid en vaak ook van degenen die ons lief zijn. En toch: het lijkt alsof we niet anders kunnen. Dat komt omdat de schaduwdelen blijven doen wat ze doen, omdat ze niet anders kennen.

Maar… wel kunnen. Want het mooie van deze paradox is, dat een schaduw kan verdwijnen als we er vriendschap mee sluiten. Als ze zich gezien en gehoord voelen door onszelf, ons vertrouwen en vervolgens beseffen dat ‘ooit’ is geweest en het ‘nu’ anders is, dan zijn ze bereid hun (vaak jarenlange) zware taak op te geven.

Deze delen worden dan ontdaan van hun schaduw, in ons geïntegreerd en de natuurlijke kwaliteiten van deze delen kunnen we inzetten om te leven in plaats van te overleven. Plezier, speelsheid, humor, creativiteit, bewegen... Want kijk je zonder enig oordeel naar je donkere delen, dan ontdek je in die delen ook een andere kant.

Hoe is met met jouw schaduwkanten? Ken je ze? En zo niet, wil je ze leren kennen? Wat voel je er ten opzichte van? Heb je er een oordeel over? Mocht je de andere kant van jouw schaduwen nog niet zien en jezelf wel van je schaduwen verlossen, dan weet je me te vinden. Ik zie het licht van liefde in elke schaduw.

 

Agenda Sessies aan Zee

Agenda Sessies aan Zee

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2½ uur, dagdeel: 3½-4 uur, dag (volledig verzorgd)

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse workshops en trainingen in Zurich. Dit doe ik ook voor organisaties; in Zurich of in-company.

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een Zoom-link log je op het afgesproken moment in voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2024-05-24

Gratis webinars bij Sessies aan Zee (19 juni 2024; 28 augustus 2024)

Een toegankelijke manier om kennis te maken met diverse theorieën en (gecombineerde) methodieken voor (trauma)heling.

Geplaatst op 2024-05-24

Eendaagse info-workshop Gehechtheid en hechtingsstijlen (20 sept 2024)

Deze is info-workshop is de eendaagse versie van de weekendworkshop 'Gehechtheid, afhankelijkheid, autonomie en relaties'.

Geplaatst op 2021-02-04

Weekendworkshop Zachter naar jezelf - aan de slag met Internal Family Systems 21 + 22 september '24)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.