Wat ervaar jij in oogcontact?

Misschien vertel ik hier niets nieuws als ik zeg hoe bepalend prille ervaringen met oogcontact zijn voor je verdere leven. Als baby hebben we een sociale radar voor de kwaliteit van ogen die naar ons kijken en of wegkijken. Deze ervaringen worden opgeslagen als imprints in ons lichaamsgeheugen en, iets later ook, in ons emotionele centrum. Het gaat over veiligheid, vertrouwen, verbinding en onvoorwaardelijke liefde. Het gaat over hechting.

In mijn sessies met cliënten speelt oogcontact ook altijd een rol, bewust of onbewust. Het vertelt veel over onze gehechtheidsgeschiedenis. En hoe we veilig of onveilig we gehecht zijn, is bepalend voor onze primaire reactie als het gaat om ons doen en laten in het hier-en-nu. En aangezien doorgaans dit doen en laten een reden is om voor sessies te gaan, dient vroeg of laat gehechtheid zich aan.

Hoe we in het hier-en-nu omgaan met oogcontact, wat we prettig vinden en wat niet, wat ons kalmeert of ons juist nerveus maakt, hoe we überhaupt de expressie van ogen (en mimiek en meer) van de ander ervaren en interpreteren… het vormt misschien wel de basis voor wat er werkelijk onder de oppervlakte speelt.

Daarom is het enorm helpend als je weet hoe dit bij jou zit, hoe je onbewuste (reflexmatige) reacties rondom oogcontact kunt leren herkennen, erkennen en, indien je wilt, negatieve (onbewuste) ervaringen te ‘overschrijven’ door te oefenen met de vele vormen van oogcontact in een juiste afstemming.

Over het oogcontact aangaan, voelen, verbreken en opnieuw aangaan. Over jezelf verliezen in het oogcontact met de ander of juist het tegenovergestelde, over de duur en intensiteit van oogcontact, over gezonde en ongezonde schaamte, over bij jezelf blijven als je bij de ander bent, over de vrijheid en grenzeloosheid van oogcontact…

Wil je hier meer over weten, of wil je eens in een sessie ervaren wat het met je doet als we specifiek werken rondom oogcontact, voel je dan vrij om contact met me op te nemen. Het kan ook een mooie opstap zijn om je eigen hechtingspatronen te ontdekken en te onderzoeken.

Handig om te weten: deze sessies kunnen we ook prima online doen. Dus als de Waddenzee je te ver weg is, dan hoeft de afstand je niet in de weg te staan.

Agenda Sessies aan Zee

Agenda Sessies aan Zee

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2½ uur, dagdeel: 3½-4 uur, dag (volledig verzorgd)

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse workshops en trainingen in Zurich. Dit doe ik ook voor organisaties; in Zurich of in-company.

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een Zoom-link log je op het afgesproken moment in voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2024-05-24

Gratis webinars bij Sessies aan Zee (19 juni 2024; 26 juni 2024)

Een toegankelijke manier om kennis te maken met diverse theorieën en (gecombineerde) methodieken voor (trauma)heling.

Geplaatst op 2024-05-24

Eendaagse info-workshop Gehechtheid en hechtingsstijlen (20 sept 2024)

Deze is info-workshop is de eendaagse versie van de weekendworkshop 'Gehechtheid, afhankelijkheid, autonomie en relaties'.

Geplaatst op 2021-02-04

Weekendworkshop Zachter naar jezelf - aan de slag met Internal Family Systems 21 + 22 september '24)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.