Zachter naar jezelf - Tweedaagse workshop over Internal Family Systems (IFS)

Update 31 maart: deze workshops op 27 + 28 maart en 10 + 11 april  en 1 + 2 mei zitten vol. Op dit moment kijk ik naar nieuwe data voor 'Zachter naar jezelf'.

 

As the water gets warmer, my iceberg gets smaller

Deze zin uit ‘Marooned’ van Wire heeft mij aangetrokken vanaf het eerste moment dat ik het nummer hoorde. Dat zal ergens rond 1979 geweest zijn. (De openingszin An unwilling sailor adrift from Arctic waters zorgde er sowieso voor dat de Viking in mij meteen de oren spitste.)

De het-topje-van-de-ijsberg-metafoor is gemeengoed in trainingen rondom persoonlijke ontwikkeling. Iets in de trant van: we zijn de hele ijsberg en slechts een klein deel van ons toont zich bewust, het grootste deel is onbewust aanwezig.

Ik zie de ijsberg-metafoor nu anders. Met dank aan Wire en Richard C. Schwarz. Om dat te vertellen, heb ik wel een paar zinnen nodig, dus dan weet je dat. Leestijd vanaf nu: 1’40”.

Vanuit onze aangeboren neiging tot overleven hebben we beschermingsmechanismen opgebouwd. Richard C. Schwarz is de grondlegger van Internal Family Systems (IFS) en spreekt in dit verband over verschillende ‘delen’ die in samen een familie vormen.

Deze delen zijn ooit ontstaan na overweldigende gebeurtenissen die te groot waren om destijds zelf te kunnen verwerken en die ons daardoor hebben verwond. De delen hebben zichzelf als taak gesteld dat een dergelijke verwonding nooit meer mag gebeuren en daar werken ze dag en nacht voor om dit te voorkomen. De delen herken je bijvoorbeeld als keihard werken, negatieve overtuigingen over jezelf of de wereld, emoties blokkeren, pleasen, verslavingsgedrag, overmatig controleren, etc.

Deep down verafschuwen deze delen hun eigen gedrag maar ze blijven het doen vanuit de overtuiging ‘somebody’s got to do the dirty job’. Dit heeft alles te maken met een vertrouwensbreuk tussen deze delen en je ZELF, ooit ontstaan als gevolg van de verwonding. Dat het gedrag wordt veroordeeld en we soms deze delen willen wegduwen, maakt het nog erger. In feite ontkennen we dan immers delen van onszelf.

Goed nieuws: iedereen heeft een ZELF en deze is onverwoestbaar. Mogelijk wat ondergesneeuwd door bepaalde delen maar de ZELF-kwaliteiten zijn altijd weer terug te vinden om van daaruit met de delen te werken. Als het vertrouwen er eenmaal weer is, zijn de delen bereid hun zware werk neer te leggen en zelf een nieuwe werkomschrijving te bedenken. Ze weten namelijk heel goed wat ze liever zouden doen, als onderdeel van de interne familie die je bent en je ZELF kan dit prachtig aanmoedigen als een dirigent die alle muzikanten die partijen laat spelen die het best bij hen past.

Ik heb de afgelopen twaalf maanden intensief IFS gestudeerd, mee geoefend en gebruik dit inmiddels, naast andere dingen, veel in sessies. Ik ben erg enthousiast, want het is SELF-empowering, creëert autonomie en biedt praktische handvatten voor zelfheling.

Daarom geef ik nu een tweedaagse IFS-workshop, zodat je er kennis mee kunt maken en via oefeningen kunt ervaren hoe helpend het voor je is.

De workshops op za 28 + zo 28 maart, za 10 + zo 11 april en za 1 + zo 2 mei zitten vol. Op dit moment kijk ik naar nieuwe data. De tijden zijn van 10.00 tot 17.30 uur. De kosten zijn 360 euro (vroegboekprijs; na een bepaalde datum, telkens vijf weken voorafgaand aan de workshop is het 380 euro). Dit is inclusief koffie, thee, water, fruit, eigen baksels, lunch met zelfgemaakte soep. Je wordt dus heerlijk verzorgd en ik hoor van iedereen hoe fijn datis. Ze proeven de liefde waarmee ik de baksels en soepen maak.

Tot slot terug naar: as the water gets warmer, my iceberg gets smaller. Zoals ik het zie: wij zijn zowel de ijsberg als het water. Als jouw beschermende delen de ijsberg zijn, dan ben jij ZELF het water.

Jouw ZELF-kwaliteiten stellen je in staat om met liefde naar je beschermende delen kijken. Het liefdevolle water is warm en doet de ijsberg smelten, waardoor het ijsbergwater zich op natuurlijke manier vermengt met het water waarin de steeds kleiner wordende ijsberg drijft.

Dankzij ZELF-kwaliteiten die ieder mens van nature bezit, kunnen beschermende delen worden geholpen om hun overlevingsgedrag te laten varen, het gekwetste deel in jou te helen en alle delen te laten transformeren. Ze kiezen zelf een nieuwe taakomschrijving waar ze blij van worden en kunnen weer 'stromen'. De naam voor de tweedaagse workshop is daarom: Zachter naar jezelf.

Meer info of aanmelden? Dat kan hier. Vermeld dit er dan bij in het contactformulier. Ik maak plek voor max. 6 deelnemers, zodat er naast theorie en oefeningen tijd is voor persoonlijke thema’s. Heb je persoonlijke vragen over de workshop, app of bel gerust. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten in Zachter naar jezelf . Locatie: het rustgevende Zurich aan de Waddenzee!

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

De sessies komen in vier smaken: enkele sessie: 1 à 1¼ uur - dubbele sessie: 2 à 2½ uur - dagdeel: 3½ à 4 uur - volledige dag

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Ik mail je een link waarmee je op de afgesproken dag en het tijdstip makkelijk inlogt via Zoom voor een persoonlijke sessie.

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse worshops en trainingen. Soms alleen, soms met mijn partner, trauma- en hsp-expert Andrea Wandel.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2021-04-09

Self-Connection aan Zee: 8x een dag met het beste van Self-Connection.

Ontmoet je onverwoestbare SELF en blijf verbonden met jezelf als het dagelijks leven je triggert en uitdaagt.

Geplaatst op 2021-04-08

Turn and face the strange. De kracht van lichaamsgerichte therapie.

Als er te veel in je leven speelt voor één persoon om mee te dealen dan is lichaamswerk het licht aan het einde van de tunnel.

Geplaatst op 2021-02-04

Zachter naar jezelf - Tweedaagse workshop over Internal Family Systems (IFS)

Workshop waarbij je vanuit compassie, nieuwsgierigheid en creativiteit contact maakt met je beschermers en gekwetste delen...