Weekendworkshop Zachter naar jezelf - aan de slag met Internal Family Systems 21 + 22 september '24)

Je kunt je nu opgeven voor het weekend van 21 + 22 september 2024. Erbij zijn? Meld je hier aan en, wel zo handig voor mij, schrijf de datum erbij. Aanbieding voor september 2024: kom je samen met je partner (wat overigens echt een aanrader is!) dan betaal je in totaal 60 euro minder. Met vriend(inn)en, studiegenoten, familie, groepje of team exclusief een IFS-dagje of IFS-weekend doen? Dat kan. Neem contact met me op.

Internal Family Systems (IFS) is enorm helpend bij gewenste gedragsverandering en duurzaam herstel. Het is niet-pathologisch, m.a.w. het gaat niet uit van stoornissen en fout gedrag maar zoomt in op achterliggende drijfveren. Dat blijkt de sleutel tot verandering vanuit je authentieke 'zelf'. In Nederland is IFS nog niet erg bekend en dat gaat ongetwijfeld veranderen. Bij Sessies aan Zee momenteel kun je op schitterende locatie aan de Waddenzee een workshop rondom IFS volgen. Waarbij er ook aandacht is voor lichaamsgerichte bewustwording en creatieve expressie. Het is de meest praktische manier om VEILIG aan jezelf, je 'hardnekkige problemen' en diepliggende thema's te werken.

Enkele reacties van deelnemers... (scroll naar beneden voor de volledige reviews)

 "Zachter Naar Jezelf heeft mij meer inzicht gegeven in hoe beschermingsmechanismen te werk gaan, fascinerend. Een zeer waardevol weekend voor mij."

"Er gebeurde ontzettend veel bij mij dit weekend, wat ben ik daar Klaas enorm dankbaar voor."

"Ik ben weer op weg mezelf te omarmen en uiteraard van alles los te laten en te accepteren. Hele fijne workshop."

"Tussen de schaapjes en met de fijne begeleiding van Klaas is het begin geweest voor het liever worden naar mijzelf."

"Met een brede glimlach en nieuwe inzichten ging ik weer huiswaarts. Ik gun iedereen van harte deze weekendworkshop!!"

"Waar ik bij vorige workshops en trainingen maanden bezig was, heb ik nu sprongen in mijn ontwikkeling kunnen maken die levensveranderend voor me zijn."

"Een echte aanrader, zeker voor mensen die al het reguliere wel hebben geprobeerd maar niet verder komen."

"De fijne plek bij Sessies aan Zee, is nog zó veel fijner, omdat Klaas ook goed zorgt voor de innerlijke mens."

"Er is ergens van binnen iets gemasseerd en zonder dat ik kan zeggen wat er precies gebeurt merk ik dat er -ook nog na verloop van tijd- iets aan het genezen is."

"Een waar cadeautje om met IFS aan de slag te gaan met een groep mensen onder de fijne en veilige begeleiding van Klaas. Dank!”

“Het is fijn hoe Klaas met de empathie die hij bezit mij veilig heeft kunnen laten voelen. Ieder die niet altijd bewust is van de 'mechanieken' in z'n eigen systeem kan ik deze workshop aanraden.” 

Nu volgt eerst de info over 'Zachter naar jezelf'.

As the water gets warmer, my iceberg gets smaller…

Deze zin uit ‘Marooned’ van Wire heeft mij aangetrokken vanaf het eerste moment dat ik het nummer hoorde. Dat zal ergens rond 1979 geweest zijn. (De openingszin An unwilling sailor adrift from Arctic waters zorgde er sowieso voor dat de Viking in mij meteen de oren spitste.)

De het-topje-van-de-ijsberg-metafoor is gemeengoed in trainingen rondom persoonlijke ontwikkeling. Iets in de trant van: we zijn de hele ijsberg en slechts een klein deel van ons toont zich bewust, het grootste deel is onbewust aanwezig.

Ik zie de ijsberg-metafoor anders. Om dat te vertellen, heb ik wel een paar zinnen nodig, dus dan weet je dat. Leestijd vanaf nu: anderhalve minuut.

Vanuit onze aangeboren neiging tot overleven hebben we beschermingsmechanismen opgebouwd. Richard C. Schwarz is de grondlegger van Internal Family Systems (IFS) en spreekt in dit verband over verschillende ‘parts’ (sub-persoonlijkheden) die samen als het ware een familie in ons vormen. (IFS is dus iets anders dan systemisch werk.)

Deze delen hebben allerlei natuurlijke kwaliteiten, die ze inruilen voor beschermende taken na overweldigende gebeurtenissen die te groot waren om destijds zelf te kunnen verwerken en ons hebben verwond. Deze delenin hun nieuwe beschermende rol hebben zichzelf als taak gesteld dat de pijn van dergelijke verwondingen nooit meer mag worden gevoeld. Gewonde delen worden weggestopt (verbannen) en de beschermers werken dag en nacht door om ze daar te houden. Deze beschermers herken je bijvoorbeeld als keihard werken, negatieve overtuigingen over jezelf of de ander, emoties blokkeren, pleasen, verslavingsgedrag, overmatig controleren, extreme uitdagingen zoeken, zelfmutilatie, etc.

Deep down verafschuwen deze beschermers hun eigen gedrag maar ze blijven het doen vanuit de overtuiging dat zij de enige zijn die de beschermende taken kunnen uitvoeren. Dit heeft alles te maken met een vertrouwensbreuk met je ZELF, ooit ontstaan als gevolg van de verwonding. Dat het beschermend gedrag wordt veroordeeld, onszelf in de weg zit en we onze gewonde delen maar blijven wegduwen, of ontkennen, maakt het nog erger. Want daarmee ontkennen we immers delen van onszelf.

Goed nieuws: iedereen heeft een ZELF en deze is onverwoestbaar. Mogelijk is deze wat ondergesneeuwd maar iets ervan is altijd terug te vinden. En dat is de start om van daaruit met de beschermende delen te werken. Als het vertrouwen er eenmaal weer is, zijn de delen bereid om je contact te laten maken met de pijndelen, deze te helen en hun zware werk als beschermers neer te leggen. Ze kunnen een nieuwe werkomschrijving bedenken en hun oorspronkelijke natuurlijke kwaliteiten weer benutten.

Ik heb de afgelopen vier jaren intensief IFS bestudeerd, mee geoefend en gebruik deze benadering, naast andere methodieken, veel in sessies. Ik ben erg enthousiast. Het is SELF-empowering, creëert autonomie en biedt praktische handvatten voor zelfheling. Je zult je voortaan niet of minder snel van je sokken laten blazen door de verrassingen die het leven voor je heeft bedacht. Daarom geef ik (inmiddels al weer een tijdje) een tweedaagse IFS-workshop. Een prettige manier om er kennis mee te maken en via oefeningen kunt ervaren hoe helpend het voor je is. Inmiddels zijn we vele IFS-weekenden en enthousiaste deelnemers verder.

De eerstvolgende mogelijkheid om deel te nemen is het weekend van 21 + 22 september 2024. De tijden van beide dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur. De all-in prijs is - hoera voor jou! - in 2024 nog steeds 410 euro*. Dat is inclusief koffie, thee, water, fruit, eigen baksels, uitgebreide lunch met zelfgemaakte soep of salade en een pdfe met alle sheets die in de workshop aan bod komen. Je wordt dus heerlijk verzorgd en ik hoor van iedereen hoe fijn en lekker dat is. Ze proeven de liefde waarmee ik de baksels, soepen en salades maak. Wil je een overnachting boeken? Er zijn genoeg betaalbare hotels en B&B's in de buurt.

Meld je hier aan voor Zachter naar Jezelf.

* voor particulier zijn de bedragen inclusief btw; voor zakelijk zijn de bedragen exclusief btw.

Tot slot terug naar: as the water gets warmer, my iceberg gets smaller. Zoals ik het zie: wij zijn zowel de ijsberg als het water. Als jouw beschermende delen de ijsberg zijn, dan ben jij ZELF het water.

Jouw ZELF-kwaliteiten stellen je in staat om met liefde naar je beschermende delen kijken. Het liefdevolle water is warm en doet de ijsberg smelten, waardoor het ijsbergwater zich op natuurlijke manier vermengt met het water waarin de steeds kleiner wordende ijsberg drijft.

Dankzij ZELF-kwaliteiten die ieder mens van nature bezit, kunnen beschermende delen worden geholpen om hun overlevingsgedrag te laten varen. Het gekwetste deel in jou kan worden geheeld en delen kunnen transformeren: ze kiezen een nieuwe taakomschrijving waar ze blij van worden en kunnen weer 'stromen'. De naam voor de tweedaagse workshop is daarom: Zachter naar jezelf.

Meld je hier aan. Ik maak plek voor max. 6 deelnemers, zodat er naast theorie en oefeningen tijd is voor persoonlijke thema’s. Locatie: mijn thuis in het rustgevende Zurich, met de Waddenzee in mijn achtertuin! Wil je meer info of heb je persoonlijke vragen over de workshop, app of bel gerust. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten in Zachter naar jezelf .

Misschien al leuk om te weten: inmiddels is er ook een verdiepende IFS-workshop die je na Zachter naar Jezelf  kunt volgen. Deze heet natuurlijk Nog zachter naar Jezelf. Meer info en recensies lees je hier.

Uitgebreide reacties van deelnemers van de IFS-workshop Zachter naar jezelf:

"Onder het genot van fijne begeleiding, lekker eten en een rustgevende locatie heb ik tijdens het ‘Zachter naar je zelf’-weekend iets ingang gezet wat nieuw voelde. Het werken met Internal Family Systems (IFS) heeft mij laten voelen hoe het is om te luisteren naar alle verschillende delen in mijzelf. Een inclusieve methode om juist met de delen in gesprek te gaan waar ik mij lang voor heb geschaamd en onzeker over heb gevoeld. Tussen de schaapjes en met de fijne begeleiding van Klaas is het een begin geweest voor het liever worden naar mijzelf." (Merel V. - ***** Google review.)

"Een mooi, intens en goed verzorgd weekend. Klaas heeft ons alles uitgelegd aan de hand van zorgvuldig samengestelde informatie en oefeningen die we deden om het zelf te ervaren. Voor de fysieke mens werd ook goed gezorgd met o.a. heerlijke baksels van Klaas en een goed verzorgde lunch. Heel fijn! Ik ben een stuk rijker uit dit weekend gekomen en kan nu zelf verder aan de slag met wat er allemaal in mij speelt. Al is dat zo veel dat ik nog wel naar Klaas terug zal gaan om onder zijn mooie, warme en inzicht volle begeleiding zaken nog verder uit te diepen. Dankjewel Klaas. Ik ben volgens mij nog nooit iemand tegen gekomen die zo sensitief, warm, respectvol en liefdevol is. Een verademing." (Janneke O. - ***** Google review)

"Een paar weken geleden heb ik bij Klaas het Zachter Naar Jezelf weekend gevolgd na eerder al een enkele sessie bij hem gedaan te hebben. Bij binnenkomst was ik een tikje gespannen en door de fijne omgeving en vriendelijke ontvangst door Klaas viel de spanning al snel weg. Het weekend Zachter Naar Jezelf heeft mij meer inzicht gegeven in hoe beschermingsmechanismen te werk gaan, fascinerend. Een zeer waardevol weekend voor mij. Ik vind Klaas een warm mens bij wie ik mij snel op mijn gemak voel. Een aanrader om samen met hem te kijken naar hetgeen je bezighoudt en je leven misschien zodanig beïnvloed dat je er hinder van ondervindt. Fijn om onder de bezielende leiding van Klaas hiernaar te kijken." (Simone v. A. - ***** Google review)

“Mijn hele leven heb ik alles geprobeerd op wilskracht te doen. Dit heeft mij letterlijk en figuurlijk uitgeput en harder gemaakt. En nu ben ik het zat. Nu wil ik alles weer vanuit liefde en zachtheid doen. En daar heeft “zachter naar mezelf” en “internal family systems” mij enorm mee geholpen. Ik ben weer op weg mezelf te omarmen en uiteraard van alles los te laten en te accepteren. Hele fijne workshop.“ (Saskia K. - ***** Google review)

 

“Superfijne locatie, supergoede sfeer en een superfijne man! Klaas is iemand die ECHT naar je luistert en meevoelt wat helpend kan zijn. Met zijn zeer uitgebreide toolbox is voor alles wel iets te bedenken. Een echte aanrader, zeker voor mensen die al het reguliere wel hebben geprobeerd maar niet verder komen.”  (Steven E.  - ***** Google review)

 

"Ik ben heel blij dat ik de workshop "zachter naar jezelf" gedaan heb. Het is intensief, maar klaas checkt steeds hoe ver je wil gaan en wat voor jou het beste werkt, en respecteert dat. Op die manier is er binnen de groep ruimte om te differentiëren en te kijken wat iedereen nodig heeft. Het is een groepsproces maar voelt ook heel persoonlijk. Klaas maakt connectie op een respectvolle, zachte manier." (Linda v. R.)

 

“De fijne plek bij Sessies aan Zee, is nog zó veel fijner, omdat Klaas ook goed zorgt voor de innerlijke mens. Tijdens een workshop heb ik genoten van heerlijke lunch en baksels!” (Marieke S. - ***** Google review)

 

 

“De workshop 'Zachter naar jezelf', aan de slag met Internal Family Systems: wat een mooi cadeau aan mijzelf. De zorgvuldige begeleiding door Klaas, inspirerende inzichten en zoveel veiligheid om datgene nader te onderzoeken wat mij raakt en wat resoneert. En dat alles op een prachtige plek en super lekkere lunches. Met een brede glimlach en nieuwe inzichten ging ik weer huiswaarts. Ik gun iedereen van harte deze weekendworkshop!!” (Elly v.H.)

 

"In de workshop 'Zachter naar jezelf' combineert Klaas de methodiek van Internal Family Systems (IFS) met zijn lichaamsgerichte en persoonlijke aanpak. Het resultaat werkt bij mij op meerdere nivo's: een heldere theorie samengevat op mooie flipcharts met bijvoorbeeld een lijst van 'Zelf-kwaliteiten' of een diagram waar de interactie tussen de IFS begrippen van interne 'Managers, Fire Fighters en Exiles' schematisch is weergegeven. Plaatjes die ik op mijn telefoon in verloren momenten te voorschijn haal en die werken als haakjes waar ik mijn herinnering aan de uitleg van Klaas heb opgehangen. Inspirerend, rustgevend. Een nivo lager een verzameling oefeningen die vaardigheden ontwikkelen die ik goed kan gebruiken. Kort samengevat manieren om conflicterende delen van mijn wezen met mildheid te benaderen en in harmonie te brengen. Op het laagste nivo hetzelfde effect als na een persoonlijke sessie aan zee: Er is ergens van binnen iets gemasseerd of een zalfje gesmeerd en zonder dat ik nou kan zeggen wat er precies gebeurt merk ik dat er -ook nog na verloop van tijd- iets zachter geworden is, aan het genezen is. Maar het was ook gewoon een leuk en comfortabel weekend met leuke mensen, lekkere lunch, ff lekker er helemaal tussen uit." (Rob J.)

"Een waar Cadeautje om met de Interne Family Systems aan de slag te gaan! En nog een véél groter cadeautje om dit met een groep mensen te doen die allen open stonden voor alle vragen. En natuurlijk héél fijn om dit onder de fijne en veilige begeleiding van Klaas te doen! Dank! " (Edith Z. - ***** Google review)

 

"De Body & Mind, een relatie die hun eigen taal spreken. De workshop Internal Family Systems heeft mij hele mooie nieuwe inzichten gegeven in mijZELF. Klaas heeft een hele mooie opbouw in de workshop waardoor het allemaal goed te volgen is. De groeps dynamic is daarbij ook fantastisch om te voelen en versterkt. Het is fijn hoe Klaas met de empathie die hij bezit mij veilig heeft kunnen laten voelen. Ieder die niet altijd bewust is van de mechanieken in ons eigen systeem kan ik deze workshop aanraden. Het is verhelderend en het heeft mij zeker geholpen om nog meer vanuit mijn ware ZELF te kunnen leven." (Brenda S. - ***** Google review)

"Fijn hoe ik onder begeleiding van Klaas in de sfeervolle en veilige groep een zachte, liefdevolle ontmoeting met mijzelf, mijn beschermers en mijn diepste zijn kon hebben. Ik heb door de jaren heen al vele trainingen en workshops gedaan. Maar waar ik bij vorige, andere workshops en trainingen vaak nog maanden (en soms nog langer!) bezig was, heb ik hier sprongen in mijn ontwikkeling kunnen maken die levensveranderend voor me zijn." (Anna K.)

 

"Tijdens de lunchpauze van de eerste dag van de workshop stond ik op de dijk vlak bij Sessies aan Zee in Zurich, het huis van Klaas. Het uitzicht was als ansichtkaarten die naast elkaar een prachtig beeld vormden: een vóór mij uitstrekkende Waddenzee met zeilboten die voorbijgingen en een schip van de bruine vloot die links van mij voor anker lag, vechtend tegen de stroming van het tij. Dit plaatje én de gedachte en het gevoel dat ik straks weer naar binnen zou gaan in dat huis, binnenstappen in die sfeer van openheid, veiligheid en vertrouwen gaf me een goed gevoel. Daarbinnen kon ik me laten zien en raken door wat er verteld werd. Door Klaas, door de andere deelnemers en door mezelf. Woorden die mochten komen, omdat het kon en het vooral ook omdat ze niet beslist hoefden te komen. Ik kan wel zeggen dat ik ’n aantal keer energetisch aangeraakt ben. Gevoeld wat belangrijk voor me was en wat voor anderen belangrijk was. Het lentezonnetje en de baltsende Grutto’s hoog in de lucht deden de rest. Klaas, dank je wel." (Robèr P.)

"Wauw! Dit weekeind volgde ik de workshop Zachter naar jezelf bij Klaas van Leggelo, Sessie aan Zee. In een kleine groep deelnemers nam Klaas ons mee op reis. Naar het voor mij voelde op reis in mijn innerlijke landschap. Aan de hand van Internal Family Systems en oefeningen met elkaar werd voelbaar hoe hard werken werkelijk werkt. Kwam inzicht in gedrag waar ik me al jarenlang bij afvraag: Hoe komt het dat ik dit doe? Een en ander mag nog inzinken, maar voelt al heel vertrouwd, het gaat immers om mij. Ik gun jou ook dit hartverwarmende cadeau, zie de site van Klaas voor de data van de volgende workshop! " (Hellen v. L.)

 

"Ik heb zowel Zachter naar jezelf gevolgd en vrij snel de verdiepingsworkshop Nog zachter naar Jezelf erachteraan gedaan. Beide workshops in een hele fijne kleine groep. Klaas biedt veiligheid vanuit SELF wat een ontwapenend effect heeft op het vertrouwen en de openheid (als je wil, want niets moet) van de groep. In 2 dagen tijd deel je bijzonder veel met elkaar. Ik kijk er met veel liefde op terug en kan het iedereen aanraden om deze workshop(s) te volgen.” (Mayke N.) Lees hier Maykes recensie van 'Nog zachter naar Jezelf'.

Agenda Sessies aan Zee

Agenda Sessies aan Zee

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Sessies in Zurich

Sessies in Zurich

Sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2½ uur, dagdeel: 3½-4 uur, dag (volledig verzorgd)

Lees meer

Trainingen & workshops

Trainingen & workshops

Ik geef diverse workshops en trainingen in Zurich. Dit doe ik ook voor organisaties; in Zurich of in-company.

Lees meer

Sessies via Zoom

Sessies via Zoom

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een Zoom-link log je op het afgesproken moment in voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning bij o.a. burn-out, (faal-)angst, ontstressen, omgaan met emoties, vastzitten in je hoofd (en meer willen voelen), bouwen aan zelfvertrouwen, beter je grenzen aangeven, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, verlies, traumaverwerking, hooggevoeligheid (hsp). Lees onder testimonials hoe anderen hun sesies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2024-05-24

Gratis webinars bij Sessies aan Zee (19 juni 2024; 26 juni 2024)

Een toegankelijke manier om kennis te maken met diverse theorieën en (gecombineerde) methodieken voor (trauma)heling.

Geplaatst op 2024-05-24

Eendaagse info-workshop Gehechtheid en hechtingsstijlen (20 sept 2024)

Deze is info-workshop is de eendaagse versie van de weekendworkshop 'Gehechtheid, afhankelijkheid, autonomie en relaties'.

Geplaatst op 2021-02-04

Weekendworkshop Zachter naar jezelf - aan de slag met Internal Family Systems 21 + 22 september '24)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.